Waddinxveeners massaal in protest tegen biomassa centrales

      Reacties uitgeschakeld voor Waddinxveeners massaal in protest tegen biomassa centrales

Waddinxveners verzetten zich massaal tegen de komst van twee biomassacentrales in Waddinxveen. Meer dan 4500 handtekeningen staan er al onder de online petitie – die oproept af te zien van de centrales.
De petitie is een initiatief van Sandra Plantenga. Op de website petities.nl roept ze op de plannen voor deze ‘grote, gigantische stookovens voor hout, plantenresten en zaagsel’ in te trekken.

De biomassacentrales zorgen volgens haar voor een toename van fijnstof, roet en geluidsoverlast, vooral in de woonwijken Zuidplas en Park Triangel. ,,De zorg is groot”, zegt Plantenga. ,,Veel bewoners waren niet op de hoogte. De mensen uit die nieuwe woonwijken hebben net geïnvesteerd in hun huis en zitten niet te wachten op een 12 meter hoge centrale, stand en de uitstoot van fijnstof. In Nederland hebben we vaak westenwind, waardoor het zo over die wijken waait.”

Effecten
De hout gestookte biomassacentrales worden door composteerder Groenrecycling Wagro neergezet op het eigen bedrijfsterrein aan de Tweede Bloksweg en aan de Zesde Tochtweg, in het buitengebied van Waddinxveen.

De omgevingsvergunning voor de Zesde Tochtweg is al verleend, die voor de Tweede Bloksweg moet nog worden afgegeven.
De raadsmeerderheid, die eerst de bouw van de biomassacentrale had geblokkeerd, zette vorige maand het licht daarvoor noodgedwongen weer op groen. De rechtbank in Den Haag had namelijk het besluit vernietigd omdat het onrechtmatig, onzorgvuldig en niet deugdelijk was gemotiveerd.

De biomassacentrales van 14,9 megawatt zouden dagelijks zes kilo fijnstof uitstoten. Plantenga: ,,Het RIVM heeft gewaarschuwd voor de schadelijke effecten op de gezondheid. In tijden van CO2-reductie zitten we niet te wachten op centrales die pas over 30 jaar energieneutraal zijn.”

Voor de aanvoer van brandstof voor het opwekken van warmte en stroom zijn jaarlijks 2.200 tot 2.900 vrachtwagenritten nodig, stelt Plantenga. ,,In Waddinxveen zitten we tussen twee snelwegen. Binnenkort komt er een grote kippenfarm. Lidl heeft hier een groot distributiecentrum. Het is allemaal: én, én, én. Op een gegeven moment is het genoeg.”

Volgens wethouder Gezina Atzema (VVD) gaat het bedrijf bij de komst van de biomassacentrales graag in gesprek met omwonenden hoe eventuele overlast te beperken.