Inbrekers gaan niet met vakantie!

      Reacties uitgeschakeld voor Inbrekers gaan niet met vakantie!

Vorig jaar zomer werden de inwoners van de gemeente Waddinxveen geconfronteerd met een forse toename van woninginbraken. In de zomer slaan veel inbrekers toe omdat ze weten dat bewoners even van huis zijn of een raam open zien staan. Het is voor een inbreker ook eenvoudig om de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn. Ondanks dat het aantal woninginbraken in Waddinxveen op dit moment stabiel is roept de politie inwoners op om ook deze zomer alert te zijn.

Volgens Anouk Radloff teamchef politie Waddinxveen – Zuidplas was er in de zomer van 2016 een duidelijke werkwijze van de woninginbrekers. Vooral inwoners die voorafgaand aan hun vakantie een caravan of camper voor het huis hadden staan werden slachtoffer. De teamchef roept dan ook op om de caravan / camper / vouwwagen zo kort mogelijk voor het huis te laten staan. Laat de caravan/camper niet dagenlang voor het huis staan, maar probeer dit te beperken tot één dag. Daarnaast blijven de standaard vakantie tips gelden, met als centrale boodschap: Sluit uw huis voor vertrek goed af, maar laat het lijken alsof u thuis bent!

Op vakantie? Licht de buren in

Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

Dagje weg? Deur op slot!

Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor zijn. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even met de hond wandelen, naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg ook geen kostbare spullen in het zicht.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie moeten bellen via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Naast het geven van preventietips, het stimuleren van BuurtWhatsApp-groepen en buurtpreventie werken de politie, gemeente en ketenpartners ook aan een dadergerichte aanpak. Hierbij is specifieke aandacht voor onder andere de leden van het jeugdnetwerk met criminele elementen die verantwoordelijk worden geacht voor de toename van het aantal woninginbraken in 2016 in Waddinxveen. Daarnaast wordt er ingezet op het signaleren en begeleiden van jongeren die problematisch gedrag vertonen en dreigen af te glijden naar crimineel gedrag.