‘Eieren misschien alleen geschikt voor industrie’

      Reacties uitgeschakeld voor ‘Eieren misschien alleen geschikt voor industrie’

Met spanning wordt bij melk- en pluimveebedrijf Snoekvliet in Stolwijk gewacht op het contra-onderzoek: zijn de eieren van het bedrijf voldoende gifvrij om alsnog te kunnen worden verkocht? ,,Maar ik vrees dat als het lang duurt, ze alleen nog geschikt zijn voor de industrie”, zegt Gertjan Snoek. Zijn bedrijf aan de Schoonouwenseweg is een van de 140 ondernemingen die zijn geblokkeerd in Nederland. Geen ei mag er meer naar de handel. En wat is verkocht, moet worden teruggehaald. Ze zijn besmet met de verboden stof fipronil, die is gebruikt als antiluizenmiddel.

,,Het gaat om zeer lage waarden. Er is 0,014 milligram fipronil per kilogram ei overschrijding geconstateerd. Pas bij 0,6 voor kinderen en 0,9 milligram voor volwassenen overschrijding per kilogram ei is het onverstandig de eieren te consumeren. Dus waar hebben we het over?” zegt Snoek. En, voegt hij er nuchter aan toe, er zijn al veel van die eieren geconsumeerd: ,,En ik heb nog niemand raar in de rondte zien lopen als gevolg van het gif in die eieren.”

Toch heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hem opdracht gegeven verkochte eieren terug te halen. In de loods staan nu pallets met wel 140.000 eieren. ,,Die gaan echt niet meer naar de supermarkt. Ik heb een handelaar die zegt dat als de eieren worden goedgekeurd, hij ze alleen wil hebben voor de industrie. Dan worden ze verwerkt in allerlei producten.” Vol spanning wacht Snoek – de vierde generatie in het Krimpenerwaardse familiebedrijf – op de uitslag van de contra-expertise, die is aangevraagd. ,,Verder kunnen we voorlopig niets doen. De ene keer ben je er verdrietig om, dan voel je de spanning en de derde keer ben je er gelaten onder.”

StolWEItjes
Gertjan Snoek heeft een gemengd bedrijf. ,,Maar onze 22.000 legkippen vormen nu ongeveer de helft van ons bedrijf. We verkopen steeds meer eieren van onze vrije uitloopkippen ook onder de naam StolWEItjes, de combinatie van Stolwijk, de wei en ei. StolWEItjes is echt belangrijk geworden voor ons.”

Snoek ergert zich aan de onduidelijkheid rond het gifschandaal. ,,Ik denk dat ik het de NVWA nog niet eens kwalijk kan nemen. Die lui hebben het ineens ontzettend druk gekregen. We worden wel zo goed mogelijk op de hoogte gehouden, ook door onze belangenorganisatie LTO. Maar het zou wel goed zijn als er een minister opstaat die de regie neemt in deze zaak.” En verder? ,,Afwachten maar.” Hoelang nog? ,,Wie het weet, mag het zeggen.”